[vc_row][vc_column][vc_column_text]Kokosová palma sa pestuje v tropických oblastiach už viac ako 3 tisíc rokov, napr. v Indii sú prvé záznamy o jej pestovaní datované už približne roku 1000 pred Kristom. Stredná Európa sa o kokosovej palme dozvedela v 16. storočí z antických spisov a herbárov.
Dnes sa kokosové produkty tešia svojej popularite nielen pre svoju špecifickú chuť, ale aj potenciálne benefity pre zdravie.
Využitie kokosu
Kokosová dužina
Má pevnú štruktúru a chutnú, mierne sladkú chuť a ak máte celý kokos, môžete ju zvnútra vyškrabať a zjesť. Vo svojej spracovanej forme ju nájdete bežne kúpiť v sušenej podobe kokosových hoblín alebo strúhaného kokosu.
Kokosová voda
Kokosová voda je šťava nachádzajúca sa v strede mladého zeleného kokosu, ktorá pomáha vyživovať dužinu. Keď kokos dozrieva, časť šťavy zostáva v tekutej forme, zatiaľ čo zvyšok dozrieva do tuhej bielej dužiny.
Kokosové mlieko/smotana
Vyrábajú sa lisovaním surovej strúhanej dužiny.
Kokosová múka
Sušená kokosová dužina sa spracuje a rozomelie na múku.
Kokosový olej
Vzniká extrahovaním kokosovej dužiny, jej sušením sa nastrúha a následne sa tento sušený kokos lisuje pri rôznych stupňoch tlaku a teploty.
Kokosový cukor
Zo žltých kvetov kokosovej palmy sa získava sladká šťava, ktorá môže byť ďalej spracovaná teplom na cukor, ktorý je hnedý a granulovaný.
Arak
Z kvaseného kokosového mlieka sa vyrába liehovina zvaná arak, ktorej výroba je populárna aj v Indonézii a na Bali.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Add Comment