Kokosová palma a jej využitie

Kokosová palma sa pestuje v tropických oblastiach už viac ako 3 tisíc rokov, napr. v Indii sú prvé záznamy o jej pestovaní datované už približne roku 1000 pred Kristom. Stredná Európa sa o kokosovej palme dozvedela v 16. storočí z antických spisov a herbárov.

Dnes sa kokosové produkty tešia svojej popularite nielen pre svoju špecifickú chuť, ale aj potenciálne benefity pre zdravie.

Využitie kokosu

Kokosová dužina

Má pevnú štruktúru a chutnú, mierne sladkú chuť a ak máte celý kokos, môžete ju zvnútra vyškrabať a zjesť. Vo svojej spracovanej forme ju nájdete bežne kúpiť v sušenej podobe kokosových hoblín alebo strúhaného kokosu.

Kokosová voda

Kokosová voda je šťava nachádzajúca sa v strede mladého zeleného kokosu, ktorá pomáha vyživovať dužinu. Keď kokos dozrieva, časť šťavy zostáva v tekutej forme, zatiaľ čo zvyšok dozrieva do tuhej bielej dužiny.

Kokosové mlieko/smotana

Vyrábajú sa lisovaním surovej strúhanej dužiny.

Kokosová múka

Sušená kokosová dužina sa spracuje a rozomelie na múku.

Kokosový olej

Vzniká extrahovaním kokosovej dužiny, jej sušením sa nastrúha a následne sa tento sušený kokos lisuje pri rôznych stupňoch tlaku a teploty.

Kokosový cukor

Zo žltých kvetov kokosovej palmy sa získava sladká šťava, ktorá môže byť ďalej spracovaná teplom na cukor, ktorý je hnedý a granulovaný.

Arak

Z kvaseného kokosového mlieka sa vyrába liehovina zvaná arak, ktorej výroba je populárna aj v Indonézii a na Bali.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *